Gaat de sneeuwkraan op slot??

wepowderlogo

Versesneeuw.nl 2 januari 22.00 uur:  Gaat de sneeuwkraan op slot??

Er staat een koud en droog weekend voor de boeg. Weliswaar valt er na het weekend wat vers, maar echt veel zal het niet zijn. Hooguit 2-15 cm. Daarna lijkt de sneeuwkraan in ieder geval tot en met volgend weekend op slot te gaan. Hiermee wordt een sneeuwrijke periode die begon op 31 oktober voorlopig beeindigd. Wat erg jammer is, want juist nu kunnen de Alpen wel een stevige lading vers gebruiken. Niet dat er niet voldoende sneeuw ligt. De sneeuwhoogtes in grote delen van de Alpen zijn superieur ten opzichte van het langjaarlijks gemiddelden. Uitzondering vormen delen van Franse Isere en Savoie, delen van het Duitse Bayern en de noordelijke vooralpen van Zwitserland en Oostenrijk. Ook hier niets dramatisch overigens, want de hoeveelheden zijn hier in lijn met het langjaarlijks gemiddelde. Waarom kunnen de Alpen dan wel wat vers gebruiken?

In grote delen van de noordalpen heeft het voorafgaand aan nieuwjaar stevig geregend tot grote hoogte. In de west- en de zuidalpen was de zon prominent aanwezig en als toetje heeft het stevig gewaaid tussen 17 december en de laatste dagen van het jaar. Op heel veel plekken is de sneeuw daardoor hard, zo niet snoeihaard. Veel graten en kammen zijn kaalgeblazen, terwijl de sneeuw onder de 2000 meter lokaal snoeihard is. Maar wie goed zoekt zal zeker nog wel poeder vinden. De meeste kans op poeder maak je in de regio’s 4, 6 en 7 uit HET boek. In deze gebieden viel de afgelopen week nog voldoende vers.

  • regio 4 (Haute-Savoie, Wallis en Berner Oberland): 25-40 cm vers
  • regio 6 (Franse zuidalpen): 20-50 cm
  • regio 7 (Italiaanse Piemonte en Aosta) 40-80 cm

Onderstaande foto van Rogier van Rijn laat goed zien dat het heerlijk rijden was in de Franse zuidalpen. Wil je de komende week vers rijden, zoek het dan in bovenstaande regio’s. Een voordeel is dat grote delen van deze regio’s volledig onbekend zijn bij het grote publiek en dat men met name in Italie men veel minder vrijrijdt in vergelijking met  de overige Alpenlanden. Hier kan de komende week dus nog gescoord worden.

0092

Korte termijn; koud, droog en zonnig

Het hogedrukgebied Robinson heeft  zijn invloed uitgebreid in de richting van de Alpen. Zaterdag en zondag zijn koud en droog (uitzondering vormt de Italiaanse piemonte waar komend weekend weer enkele centimeters vers kunnen vallen), waarbij met name de nachten erg koud zullen worden. Waarschijnlijk zal dit niet zonder gevolgen zijn. In Steiermark en Salzburg is al veel rijp waargenomen (ik kreeg vandaag een mailtje van Arend die lagen rijp van 10-15 cm heeft waargenomen in het Salzburgerland) en komend weekend zal zich op veel plaatsen in de Alpen een rijplaag gaan vormen op het bestaande sneeuwdek. Deze laag is nu nog niet gevaarlijk, maar kan met de toekomstige  verse sneeuw in aantocht wel een gevaar gaan vormen. Vergeet dan ook niet je lokale lawinebericht te checken. Iets wat we je vanaf volgende week erg gemakkelijk gaan maken. Na HET boek komt de lancering van DE site ook steeds dichterbij.

Na het weekend wat vers

Na het weekend ontstaat er ruimte voor wat verse sneeuw uit het noord(west)en, waarvan dan de regio’s 1 tot en met 4 zouden profiteren. Echt veel zal het niet zijn. Net voldoende om de pistes van een nieuw laagje te voorzien.

Lange termijn: koud en droog

Voorlopig blijft de poederkraan op slot. Na de sneeuwval van maandag duidt alles op een gortdroge en koude week. Tijd om te gaan touren. Of tijd voor een klein borreltje op zondag aanstaande.

Want nu begint het echte aftellen

Gisteravond tikten weliswaar de laatste seconden van 2008 weg, maar de winter is nog lang niet teneinde. Met nog 120 dagen voor de boeg is de winter pas net begonnen. Weliswaar zitten we nu in hartje winter, maar de echte freeridemaanden (midden februari-midden april) moeten nog komen. Kortom nog 120 dagen te gaan  waarin er nog heel veel poeder gescoord kan worden. Versesneeuw en wePowder gaan je daarbij helpen: weprovidePowder!!! En wel binnen nu en een week…. Stay tuned!!!

4 januari heffen we daarop al het glas. Jazeker, de eerste van een reeks nu al legendarische poeder en borrels. Deze eerste houden we low-profile. Niks fancy, op je eigen kosten en wel in de stad Utrecht in cafe Flater. Het idee is zomaar opeens ontstaan. Toasten op het nieuwe jaar, veel praten over poeder, sterke verhalen vertellen, nieuwe poederrijders ontmoeten en……………….. iets met een site… 😉 Als de terugweg vanuit Oostenrijk een beetje wilt vlotten (waar we alles aan gaan doen) dan krijg je zondagavond een eerste sneakpreview te zien van wat er binnenkort live gaat. Natuurlijk ook de tijd om eens goed stil te staan bij HET boek, zodat je alle ins en outs erover kunt vernemen en je je nog beter je poedertrips kunt gaan plannen.

Om een beetje een beeld te hebben met hoevelen we zijn, stuur als je er bij wilt zijn ff een mailtje naar versesneeuw@gmail.com onder vermelding van wetalkaboutPowder. Je krijgt dan tijdig een mailtje terug met de routebeschrijving en het exacte tijdstip. Kortom zondagavond 4 januari Utrecht, cafe Flater. Mocht het onverhoopt te druk worden dan wijken we dan uit. Mocht je er zondag niet bij kunnen zijn; happy powder… en wie weet tot later dit seizoen ergens in de poeder…

Rest mij je een poederrijk 2009 toe te wensen!!!!

we2009powder

Vers blijven? Abonneer je dan op de feed, het versesneeuw-channel of op de e-mail alerts en je blijft vers..

Ook versesneeuw-fan…?

 

Een bijdrage leveren mag, is zeker niet verplicht, maar wordt absoluut op prijs gesteld. Geen paypal? Klik dan hier

Nu Jij

About this entry