3 keer raak.. waaronder het 10e poederalert

wepowderlogo

Versesneeuw.nl 5 januari 20.00 uur:  3 keer raak, waaronder het 10e poederalert

Er geldt een 10e poederalert voor de volgende regio’s:

  • 7. Italiaanse Piemonte en Aosta (p. 194-206)
  • 8. Noordelijke Piemonte, Tessin, Lombardije en Engadin (p. 208-225)

3 keer raak; de borrel

Het was gezellig (en) druk. Telemarkers, boarders, skiers, zelfbouwers, oude bekenden, startende freeriders, poederzoekers, onbekende gezichten, mensen die ik nog ken van de tijd dat ik helitrips organiseerde, girlpowder… noem het en het was er. Op skizone is een leuk topic gaande, namelijk: waarom ski jij eigenlijk? Een interessante vraag en dus dacht ik bij mezelf; ik weet het… laten we naar aanleiding hiervan in het weekend van 3-4 januari de eerste wePowder borrel doen.. Toasten op het nieuwe jaar, bomen over trips en op zoek naar dat vuurtje in ons.. Wat uiteindelijk een hele gezellig avond werd en we vaker gaan doen. Niet alleen hier in ons vlakke Nederland, maar ook in Belgie en als de condities er om vragen in de Alpen. Exacte data volgen nog!  Dat moet ook wel, want er was veel passie maar Dio heeft nog steeds geen antwoord op zijn vraag. Laat ik ‘m aan jou stellen: waarom rijd jij eigenlijk poeder? Of zoals Dio (de aanstichter van dit topic) ‘m heel scherp stelt; Waarom rij je 2000km in een weekend voor je poederstoke?

3 keer raak: er werd gescoord

Vanochtend vond ik dit mailtje in m’n mailbox; ‘Op basis van je advies heb ik mijn vaste gewoonte opgegeven om tussen kerst en oud-en-nieuw naar St Anton te gaan. Ben op je 9e poederalarm afgegaan en heb 400 km extra gereden naar Serre Chevalier. We hadden er super poeder! Mijn dank.  Voor de switch heb ik mijn vriend even moeten overtuigen, maar je hebt er waarschijnlijk een klant bij. Was ons uitstekend bevallen om het gebied uit te zoeken obv waar er sneeuw ligt.’

En daar word ik dus dan ook stoked van. Het getuigt van lef als je je ingesleten patronen loslaat en op avontuur gaat. Het blijft natuurlijk een lastig dilemma. Dat wat je kent of het onbekende. Poeder is een keuze zeg ik altijd, maar vaak maak je de keuzes voor een bestemming met anderen. Waardoor de keuze voor poeder wel eens wil sneuvelen. @Enno; respect, stay stoked! Niet alleen Enno scoorde. Ik kreeg mailtjes over Flaine, fijne kleine gebieden in Unterwallis, Coumayeur na de kerstdagen, de Queryas en zelfs een heuse tour door de Franse Mercantour waarvan het verslag nog volgt.

3 keer raak; het 10e poederalert

Het front dat vandaag over Nederland, Belgie en Duitsland trok is nu op weg naar de Alpen, maar door de rap oplopende luchtdruk zullen er slechts enkele vlokken de noordkant van de Alpen bereiken. Juist daar waar ze het zo goed kunnen gebruiken. Ondertussen ontwikkelt er zich door de opstormende kou vanuit Rusland een lagedrukgebied ten zuiden van Genua. Het befaamde Genua-laag. Inmiddels is dit fenomeen al zo vaak opgedoken deze winter dat ik kort kan zijn over de consequenties; het gaat dumpen aan de zuidkant. Juist daar waar er al zoveel ligt. Woensdagavond rijd ik even die kant op, want (zei hij voorzichtig) daarna lijkt het droog te gaan worden. Onderstaand de weerkaart voor woensdag.

semb48

In de nacht van maandag begint het met sneeuwen. Naar verwachting blijft het dan tot en met donderdag sneeuwen. De meeste sneeuw (tot 70 cm vers) gaat vallen in

  • 7. Italiaanse Piemonte en Aosta (p. 194-206)
  • 8. Noordelijke Piemonte, Tessin, Lombardije en Engadin (p. 208-225)

De exacte positie van het laag zal uiteindelijk bepalen waar de meeste sneeuw gaat vallen. Daarover morgen meer. Maar ook de Ecrins en het zuidelijke puntje van de Franse Zuidalpen lijken te gaan profiteren. De omringende regio’s kunnen op maximaal 10 cm vers rekenen, maar het meerendeel blijft helemaal droog. Droog blijft het zowiezo aan de noordkant van de Alpen waar de zon weer terugkeert en het stervenskoud wordt. Tot en met donderdag dus sneeuw aan de zuidkant , droog en koud aan de noordkant en bewolking, wind en enkele centimeters sneeuw in de Franse Haute Savoie, Savoie en Isere.

Middellange termijn

Hierna wordt het droog, hoewel er met hogedruk boven de Alpen er zomaar weer een laag kan ontstaan boven de Middellandse zee. Maar die laten de modellen nu nog niet zien. Tot en met de 12e droog en koud, hoewel aankomend weekend de temperaturen al wel weer wat stijgen in de Alpen. Overigens vriest het dan nog steeds, maar de echte diepvrieskou is dan even teruggedrongen, zodat het weer wat aangenamer wordt.

Lange termijn

Aandachtspunt is en blijft de westelijke straalstroom die in de modellen steeds vaker voor de lange termijn wordt gemeld, maar ook regelmatig weer gecancelled. Mocht dat zo zijn, dan zou de winter een halt worden toegeroepen en gaat er sneeuw uit het westen volgen. Iets wat de gebieden in de Franse Isere en Savoie goed kunnen gebruiken. De fohn heeft er hevig huisgehouden, de laatste significante sneeuw dateert van begin december en het is er koud. Poeder is er zo goed als niet meer te vinden. Een sneeuwdansje voor weerregio nummer 5 uit het boek kan dan ook geen kwaad.  We houden het in de gaten.

Vanaf woensdagavond ben ik even op een kleine roadtrip… De officiele lancering van de wePowdersite zal ik dan waarschijnlijk ook vanuit de sneeuw moeten aanschouwen. Ik kan me geen betere launch voorstellen 😉 Stay stoked!

jullierpas3

Vers blijven? Abonneer je dan op de feed, het versesneeuw-channel of op de e-mail alerts en je blijft vers..

Ook versesneeuw-fan…?

 

Een bijdrage leveren mag, is zeker niet verplicht, maar wordt absoluut op prijs gesteld. Geen paypal? Klik dan hier

Nu Jij

About this entry