10e poederalert; finetunen

wepowderlogo

Versesneeuw.nl 6 januari 20.00 uur:  het 10e poederalert; finetunen

Er geldt een 10e poederalert voor de volgende regio’s:

  • 7. Italiaanse Piemonte en Aosta (p. 194-206)
  • 8. Noordelijke Piemonte, Tessin, Lombardije en Engadin (p. 208-225)

Terugblik

De afgelopen 24 uur viel er 10-30 cm sneeuw ten zuiden van de Zwitserse Alpenhoofdkam. De meeste sneeuw viel in de noordelijke Piemonte. Tessin en de Engadin noteerden 20 cm vers.

Korte termijn

Inmiddels is er een nieuw front in de maak dat morgen vanuit de middellandse zee richting de po-vlakte wordt gestuurd en vandaar uit op de zuidflanken van de Alpenhoofdkam stuit.

semb24

Tot en met donderdag blijft het sneeuwen aan de zuidkant vanaf gebied # 89 in het zuiden, tot en met gebied # 100 in de Italiaanse Lombardije. Op dit moment voorzien de modellen 2 hotspots waar de meeste sneeuw gaat vallen en wel de westelijke Piemonte en Franse Queryas (gebieden #86, 90 en 92) en de gebieden in de noordelijke Piemonte (#95,99 en 103). Woensdagmiddag zal er meer duidelijkheid zijn over de exacte koers en volgt er een update net voordat ik weg ga voor een kleine roadtrip, maar reken op nog eens 40-70 cm vers in de bulls-eye gebieden (@Chob; skip dus maar alvast de Engadin). Het eerste nieuwe bericht zal daarna pas op donderdagavond verschijnen. En let op; naast de regio’s 7 en 8 zullen ook de Ecrins en de Haute Maurienne in Frankrijk van de sneeuwval gaan profiteren (lees de gebieden #65, 66, 78, 81,83 en 85). De opmaat voor lekker poederrijden dit weekend kortom.

Middellange termijn

Na donderdag wordt het droog, hoewel er met hogedruk boven de Alpen er zomaar weer een laag kan ontstaan boven de Middellandse zee. Maar die laten de modellen nu nog niet zien. Tot en met de 12e droog en koud, hoewel aankomend weekend de temperaturen al wel weer wat stijgen in de Alpen. Overigens vriest het dan nog steeds, maar de echte diepvrieskou is dan even teruggedrongen, zodat het weer wat aangenamer wordt. Lekker poederrijden kortom aan de zuidkant van de Alpen. Zon, bluebird en vers.. wat wens je nog meer?

Lange termijn

Aandachtspunt is en blijft de westelijke straalstroom die in de modellen steeds vaker voor de lange termijn wordt gemeld, maar ook regelmatig weer gecancelled. Mocht dat zo zijn, dan zou de winter een halt worden toegeroepen en gaat er sneeuw uit het westen volgen. Iets wat de gebieden in de Franse Isere en Savoie goed kunnen gebruiken. De fohn heeft er hevig huisgehouden, de laatste significante sneeuw dateert van begin december en het is er koud. Poeder is er zo goed als niet meer te vinden. Een sneeuwdansje voor weerregio nummer 5 uit het boek kan dan ook geen kwaad.  We houden het in de gaten.

Vanaf woensdagavond ben ik kortom even op een kleine roadtrip… Ondertussen kunnen jullie genieten van de officiele lancering van de wePowdersite. Have fun! Ik zal jullie virtuele bewegingen vanuit de sneeuw moeten aanschouwen. Ik kan me geen betere launch voorstellen 😉 Stay stoked!

Vers blijven? Abonneer je dan op de feed, het versesneeuw-channel of op de e-mail alerts en je blijft vers..

Ook versesneeuw-fan…?

 

Een bijdrage leveren mag, is zeker niet verplicht, maar wordt absoluut op prijs gesteld. Geen paypal? Klik dan hier

Nu Jij

About this entry